info@denthaus.com.tr +90 312 511 31 15 Vista AVM Kızılcaşar Mah. Kızılcaşar 406/50
  • Vista AVM Kızılcaşar Mah. Kızılcaşar 406/50 İncek Gölbaşı – Ankara

Ortodonti Uzmanı (Ortodontist) Kimdir?

Ortodonti Uzmanı (Ortodontist) Kimdir?

Ortodonti, dişlerin çeneler üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ayrıca yüz görünümünde çenelerden kaynaklı estetik sorunların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır olup ortodontist ortodontik tedaviler konusunda yüksek lisans eğitimi almış uzman diş hekimidir. Ortodonti uzmanları 5 senelik diş hekimliği eğitimi sonrasında en az 4 sene uzmanlık eğitimi almaktadırlar.

Ortodontik Anomaliler Neden Oluşurlar?

Çenelerden kaynaklı ortodontik sorunlarda genetik faktörler belirgin rol oynamaktadır. Özellikle alt çenenin normalden önde konumlandığı anomalilerde ailesel geçiş yaygın görülmektedir. Bunun dışında süt dişlerin erken kaybı sonrası ağızda kalan diğer dişlerin diş boşluklarına doğru sürüklenmesi veya devrilmesi ile alttan gelecek daimi dişlerin yeri kapanmakta, bu da daimi dişlenmede çapraşıklık veya gömülü kalıp sürememe gibi ortodontik sorunlara yol açmaktadır. Daimi diş kayıplarında da çekim boşluğunun implant veya protez uygulamaları ile restore edilmediği durumlarda komşu dişlerin diş boşluğuna devrilmesi ile anormal çiğneme alışkanlıkları gelişmekte ve dişlerin kapanışında düzensizlik meydana gelmektedir.

Parmak emme, dil emme, dudak veya kalem ısırma, tırnak yeme, uzun süreli emzik veya biberon kullanımı gibi zararlı alışkanlıklarda hem çenelerin hem de dişlerin gelişiminde pek çok soruna yol açabilmektedir.

 Biberon kullanımının 1 yaş, emzik kullanımının 2 yaştan sonra terkedilmesi gerekmektedir.

Burun solunumunun yeterli olmaması gibi kulak burun boğaz sorunları, dudak damak yarıkları, apert sendorumu down sendromu gibi doğumsal anomalilerde ciddi ortodontik sorunların sebepleri arasında yerini almaktadır.

Çocuklar İçin İlk Ortodontik Muayene Ne Zaman Yapılmalıdır?

Çocuklar 7 yaşından itibaren düzenli ortodontik muayeneden geçmelidirler. Bu konuda ortodonti uzmanınız size en doğru kontrol ve tedavi takvimini belirleyecektir. Ortodontistiniz süt dişlenme döneminde dişler veya çenelerden kaynaklı sorunları teşhis edebilir ve pek çok ortodontik anomali erken teşhis edildiğinde tedavisi daha kısa süreli ve kolay olmaktadır. Özellikle çenelerden kaynaklı anomaliler büyüm gelişim dönemi sona ermeden tedavi edilmesi gerekirken, bu tip durumlarda en aktif tedaviler 9-14 yaşları arasında yapılabilmektedir. Ancak alt çenenin üst çeneye göre önde konumlanması gibi bazı iskeletsel problemlerde 9 yaştan da önce tedaviye başlamak gerekebilmektedir.